Kotlety sporządzone w taki sposób na pewno zagoszczą na moim stole jeszcze nie raz, są miękkie w środku, a chrupiące na zewnątrz. Przepyszne w towarzystwie ogórków kiszonych. Przy zastosowaniu mąki z ciecierzycy (ja tak właśnie zrobiłam) są świetnym rozwiązaniem dla osób zmagających się z insulinoopornością i bezglutenowców.

Składniki na 2 kotlety:
  • 10 g Sezam, nasiona
  • 160 g Cukinia
  • 85 g Marchew
  • 150 g Ogórek kiszony
  • 5 ml Olej rzepakowy
  • 5 g Pietruszka, natka
  • 2 g Przyprawy – czosnek, w proszku
  • 13 g Słonecznik łuskany
  • 20 g Śmietana 12% lub jogurt grecki
  • 20 g Mozzarella tarta
  • 55 g Mąka z ciecierzycy, pełnoziarnista, gryczana, ryżowa lub inna

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Startą marchewkę i cukinię posól i podduś na patelni tak, aby cała woda z nich wyparowała. Wrzuć je do miski, dodaj posiekaną natkę, mąkę (45g), sezam, słonecznik, pieprz i czosnek oraz tartą mozzarellę. Wymieszaj całość dłońmi i uformuj kotlety, obtocz je w mące (10g) i usmaż na rozgrzanym oleju. Przełóż na talerz i udekoruj odrobiną śmietany. Podawaj z ogórkami.

20170130_170336