Przepyszny krem, o intensywnym smaku pieczarek! Bomba! W dodatku przygotowany bez udziału mięsa Na pewno przygotuję go jeszcze nieraz, gdyż gotuje się bardzo szybko. Porcja takiej zupki zawiera jedynie 180-200 kcal

Składniki na ok. 5-6 porcji:
180 g Cebula
14 g Koperek świeży
155 g Marchew
Olej rzepakowy/ryżowy.masło klarowane
500 g Pieczarka uprawna
70 g Pietruszka, korzeń
5 g Sól Himalajska
180 g Śmietana 12% tłuszczu
1600 ml Woda
630 g Ziemniaki
2 g Pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Cebulę pokrój w pióra i podsmaż na oleju. Do garnka wlej wodę, dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, marchew, pietruszkę oraz kawałki pieczarek, dodaj podsmażoną cebulę, szczyptę soli. Gotuj do miękkości 30 min. Zblenduj zupę na gładko, dodaj śmietanę wymieszaną z odrobiną zupy, aby się nie zważyła, dopraw solą i pieprzem do smaku oraz posiekanym koprem.