Krem przygotowałam z dużej ilości warzyw. Jest sycący i smaczny. Zamiast śliwek i płatków migdałowych w celu udekorowania można użyć grzanek, groszku ptysiowego lub podprażonych pestek dyni.

Składniki na 5 porcji:
  • 4 g Cynamon
  • 114 g Ananas w lekkim syropie, plastry z puszki
  • 117 g Cebula
  • 452 g Marchew
  • 200 ml Mleczko kokosowe
  • 134 g Pietruszka, korzeń
  • 35 g Płatki migdałowe
  • 1 g Przyprawy – imbir, mielony
  • 1 g Przyprawy – kurkuma, mielona
  • 120 g Seler korzeniowy
  • 35 g Śliwka, suszona
  • 1240 ml Woda
  • 244 g Ziemniaki
  • 3 g Sól morska
  • 83 ml Sok ananasowy z puszki
  • 1 g Pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Warzywa obierz i pokrój na kawałki, zalej wodą i gotuj do miękkości. Pod koniec dodaj pokrojonego w kostkę ananasa, gotuj jeszcze 2 minuty i zdejmij z gazu. Następnie zblenduj, dodaj mleko kokosowe, sok ananasowy z puszki i przyprawy, ponownie zblenduj. Nalej na talerz i udekoruj suszoną śliwką oraz płatkami migdałowymi.

jak-na-podzimni-dietu