Kiedy najdzie mnie ochota na rozgrzewającą zupkę, a nie mam czasu na długie gotowanie, sięgam po kilka warzyw, przyprawy i niewielką ilość wody. Do wyczarowania smacznego kremu nie potrzeba koniecznie bulionu:)

Składniki:
  • 1 g Bazylia, świeża
  • 45 g Cebula
  • 15 g Jogurt naturalny
  • 6 ml Oliwa z oliwek
  • 200 g Papryka czerwona
  • 290 g Pomidor
  • 1 g czosnek, w proszku lub świeży
  • 2 g Sól Himalajska
  • 100 ml Woda
  • 1 g Pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Paprykę pokrój w grube paski, pomidora i cebulę w ćwiartki. Rozłóż na papierze do pieczenia, przypraw solą i pieprzem, skrop oliwą i piecz 20 minut w 200 stopniach. Następnie przełóż do garnka, dodaj wodę i zblenduj na krem, dopraw do smaku. Udekoruj jogurtem i listkami bazylii.