Jak widać na diecie również można jeść dania, znane nam jako wysokokaloryczne posiłki. Wystarczy zmodyfikować tylko przepis, wybrać chude mięso, zrezygnować z sosu beszamelowego na korzyść zdrowych warzyw. Lasagne w tej wersji jest równie smaczna jak ta tradycyjna, a  przede wszystkim nie pływa w tłuszczu i białym sosie.

Składniki na 1 porcję – na małe naczynie żaroodporne:

  • 5 g Czosnek
  • 140 g Indyk, mięso mielone
  • 20 g Ketchup
  • 50 g Kukurydza konserwowa
  • 2 płaty makaronu lasagne
  • 3 g Masło klarowane
  • 80 g Papryka czerwona
  • 130 g Pieczarka uprawna
  • 160 g Przecier pomidorowy
  • 45 g Ser gouda light lub tarta mozzarella
  • 45 ml Woda

Przygotowanie:

Na początek przygotuj sos: na patelni rozgrzej masło klarowane, dodaj pokrojoną paprykę czerwoną, podsmaż, dorzuć pokrojony drobno czosnek oraz zmielone mięso. Wymieszaj, dopraw solą i pieprzem, dorzuć pokrojone w plasterki pieczarki, chwilkę smaż. Wlej przecier pomidorowy i dopraw papryką słodką, ostrą oraz bazylią, dodaj wodę i ketchup, a na koniec kukurydzę. Wszystko duś pod przykryciem pare minut.W małym naczyniu żaroodpornym układaj na przemian: 1/3 sosu, surowy płat makaronu lasagne, połowę sera, następnie ponownie 1/3 sosu, surowy makaron i resztę sosu. Nagrzej piekarnik do 180 stopni i piecz lasagne przez 40 minut, wyjmij ją i połóż na wierzch resztę sera, włóż jeszcze do piekarnika na 5 minut. Smacznego:)