Tak sobie pomyślałam, żeby przygotować lasagne w zdrowszej wersji. Niestety ta tradycyjna z mięsem mielonym i beszamelem jest bardzoooo kaloryczna.
Udało mi się pokombinować ze szpinakiem i bardzo się cieszę z tego wyboru, bo lasagne jest pyszna😉

Składniki na 4-5 porcji:
  • 5 g Bazylia, świeża
  • 100 g Cebula
  • 15 g Czosnek
  • 160 g Makaron lasagne
  • 9 ml Olej rzepakowy
  • 15 ml Oliwa z oliwek
  • 500 g Przecier pomidorowy
  • 250 g Ser ricotta
  • 3 g Sól Himalajska
  • 900 g Szpinak, mrożony
  • 145 g Szynka szwarcwaldzka/prosciutto
  • 150 g Mozzarella tarta
  • 1 g Pieprz mielony

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Cebulę posiekaj i zeszklij na oliwie, dodaj posiekany czosnek, podsmaż. Dodaj mrożony szpinak i smaż do miękkości i wyparowania całej wody, odstaw do miski do przestygnięcia, a następnie dodaj ricottę, dopraw solą i pieprzem. Na patelnię wlej olej i pokrojoną w paski szynkę, podsmaż do chrupkości i dodaj przecier, dopraw solą i pieprzem, oraz posiekaną bazylią, podgotuj. Do naczynia żaroodpornego wlej 1/3 sosu, połóż 1/3 makaronu i 1/3 szpinaku. Powtórz czynność dwukrotnie. Posyp tartą mozzarellą i zapiekaj ok.40 min. w 170 st.