Pyszne, kremowe i bez sztucznych dodatk贸w. Niestety lody s膮 bardzo kaloryczne z uwagi na ich sk艂ad, wi臋c nie nale偶y przesadza膰 z ilo艣ci膮;) My艣l臋, 偶e przepis jest r贸wnie偶 doskona艂膮 baz膮 do stworzenia lod贸w smakowych np. poprzez dodanie owoc贸w, kakao, wi贸rk贸w kokosowych lub pokruszonej gorzkiej czekolady;)

Sk艂adniki na 2-3 porcje:
38 g Ksylitol
200 g Mascarpone
200 g 艢mietanka 30% t艂uszczu

SPOS脫B PRZYGOTOWANIA:
Zimn膮 艣mietank臋 ubij w sch艂odzonej misce. W trakcie dodaj zblendowany na py艂 ksylitol. Na koniec dodaj partiami mascarpone, wszystko zmiksuj do po艂膮czenia. Prze艂贸偶 mas臋 do pojemnika i w艂贸偶 do zamra偶arki. Po 30 min. zmiksuj ponownie. Powt贸rz czynno艣膰 jeszcze 2-3 razy, aby nie powsta艂y grudki w trakcie mro偶enia. Lody powinny by膰 gotowe po 4 godzinach od przygotowania. Je艣li lody b臋d膮 twarde przed na艂o偶eniem wyjmij je z lod贸wki, aby lekko zmi臋k艂y.