Pyszne, kremowe i bez sztucznych dodatków. Niestety lody są bardzo kaloryczne z uwagi na ich skład, więc nie należy przesadzać z ilością;) Myślę, że przepis jest również doskonałą bazą do stworzenia lodów smakowych np. poprzez dodanie owoców, kakao, wiórków kokosowych lub pokruszonej gorzkiej czekolady;)

Składniki na 2-3 porcje:
38 g Ksylitol
200 g Mascarpone
200 g Śmietanka 30% tłuszczu

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Zimną śmietankę ubij w schłodzonej misce. W trakcie dodaj zblendowany na pył ksylitol. Na koniec dodaj partiami mascarpone, wszystko zmiksuj do połączenia. Przełóż masę do pojemnika i włóż do zamrażarki. Po 30 min. zmiksuj ponownie. Powtórz czynność jeszcze 2-3 razy, aby nie powstały grudki w trakcie mrożenia. Lody powinny być gotowe po 4 godzinach od przygotowania. Jeśli lody będą twarde przed nałożeniem wyjmij je z lodówki, aby lekko zmiękły.