Mascarpone może mieć zastosowanie nie tylko w deserach i znanym nam Tiramisu, ale również świetnie nada się do dań obiadowych. Myślę, że danie, które przedstawiam może przypomnieć przepyszne maślano-śmietanowe potrawy serwowane przez nasze mamy i babcie. Z pewnością jeszcze nieraz wrócę do tych smaków.

Ja użyłam makaronu ryżowego, ale idealnie sprawdzi się także inny rodzaj makaronu. Sos można podawać także z kaszą lub ryżem.

Składniki na 1 porcję:

  • 100 g Mięso z piersi kurczaka
  • 20 g Cebula
  • 50 g Makaron ryżowy
  • 45 g Mascarpone ser śmietankowo-kremowy
  • 3 ml Olej kokosowy
  • 130 g Pieczarka uprawna
  • 15 g Pietruszka, natka
  • 1 g Sól morska
  • 1 g Pieprz mielony

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Kurczaka pokrój w dużą kostkę, cebulę w drobną, a pieczarki na duże kawałki. Podsmaż na oleju cebulę, dodaj kurczaka i smaż do zarumienienia, dorzuć pieczarki, podsmaż, ale nie za długo, niech będą al dente, przypraw solą i pieprzem. Następnie dodaj mascarpone, wymieszaj i duś do uzyskania gęstszej konsystencji sosu. Pod koniec dorzuć ugotowany makaron i chwilkę razem duś. Przełóż danie na talerz i posyp posiekaną natką pietruszki.

20170104_173212