Uwielbiasz makarony, ale chcesz ograniczyć ilość spożywanych kalorii w swoim jadłospisie…. Mam rozwiązanie:) Makaron shirataki (konjac), który praktycznie nie zawiera kalorii, gdyż wyprodukowany jest z rośliny konjac, zawierającej przede wszystkim błonnik przedłużający uczucie sytości. W smaku przypomina makaron ryżowy, jest sprężysty i mega szybki w przygotowaniu, wystarczy przelać go wrzątkiem. Niestety cena takiego makaronu nie jest niska, ale od czasu do czasu można sobie na niego pozwolić:) Makaron chłonie smaki, a więc wystarczy ulubiony sos i gotowe:) Jak dla mnie pychota!

Kaloryczność makaronu shirataki to około 27 kalorii na 100 gramów gotowego produktu, a w jego skład, wchodzi około 97% wody. Można go kupić w formie tradycyjnych klusków, lub drobnego makaronu przypominającego ryż. Kluski te nie zawierają praktycznie węglowodanów w odróżnieniu od tradycyjnego makaronu, są idealne na diecie bezglutenowej i białkowo tłuszczowej.

Składniki:

  • 130 g Mięso z piersi kurczaka
  • 100 g Cebula
  • 150-200 g Makaron Shirataki (Konjac)
  • 40 g Marchew
  • 8 ml Olej kokosowy
  • 100 g Papryka czerwona
  • 8 g Przyprawy – curry, proszek
  • 60 ml Mleczko kokosowe
  • sok z cytryny

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Warzywa pokrój w krótsze paski, a mięso w kostkę. Na rozgrzany olej wrzuć paprykę i marchew, podsmaż, dodaj kurczaka i sporo curry, podsmaż i dodaj cebulę, sól i pieprz, podlej wodą i gotuj do miękkości. Makaron przelej wrzątkiem i skrop sokiem z cytryny. Do sosu wlej mleczko i gotuj, aż zgęstnieje. Wrzuć gotowy makaron, chwilkę podgrzewaj.