Jeśli pragniecie zjeść zdrową wędlinę, bez żadnych chemicznych dodatków, to niestety musicie ją przyrządzić sami. Sklepy oferują nam wędliny nafaszerowane konserwantami i dużą ilością soli.

Przedstawiam przepis na pyszne mięsko, które możecie pokroić do pieczywa albo zjeść jako dodatek do obiadu np. z sosem pieczarkowym lub pomidorowym. Smakuje na prawdę obłędnie:)

Składniki:

-250 g zmielonej piersi z kurczaka

-250 g zmielonego karczku

-pieprz w ziarnach

-majeranek

-ziele angielskie

-sól

-pieprz mielony

-3 łyżki żelatyny wieprzowej

-100 ml wody

Przygotowanie:

Rozpuść żelatynę w wodzie. 2 rodzaje mięsa wymieszaj ze wszystkimi przyprawami-według uznania. Dolej rozpuszczoną żelatynę i wszystko dokładnie wymieszaj. Włóż mięso do szynkowara, dobrze ściśnij i zamknij. Gotuj w dużym garnku z wodą przez 2 godziny. Po ugotowaniu odstaw do ostygnięcia. Smacznego.