Kiedyś postanowiłam sobie, że przygotuję własnoręcznie mleko kokosowe. Co prawda od tego czasu minął rok , ale słowa dotrzymałam;) Mleko w wykonaniu jest banalnie łatwe, konsystencją przypomina mleko z kartonu, a w smaku jest na prawdę dobre. Świetnie nada się do popołudniowej kawy, szczególnie dla diabetyków:)

Składniki:
– 4 szklanki gorącej wody niegazowanej
– 1 szklanka wiórek kokosowych

Zmiksuj wiórki w blenderze z 2 szklankami gorącej wody, miksuj ok. 2 minut. Następnie przelewaj powstałą masę przez sitko do słoika wyciskając łyżką ile się da. Suchą już pulpę kokosową zblenduj z pozostałymi 2 szklankami wody i powtórz czynność.

Nie wyrzucaj pulpy kokosowej, która została po wyciśnięciu mleczka, gdyż świetnie nada się do zrobienia zdrowych ciasteczek.

20170124_121515