Uwielbiam smak młodych ziemniaków z koperkiem. Warto wdrożyć je w sezonie do naszej diety, jako dodatek do posiłku – tak dodatek;) Właściwie skomponowany talerz to mniejsza ilość ziemniaków, a większa pozostałych warzyw. Poniżej przedstawiam przykładowy talerz składający się z 200 g ziemniaków, połowy kalafiora i dowolnej ilości mizerii z jogurtem naturalnym. Wszystko polane roztopionym masełkiem i oprószone obficie koprem. Nie należy pomijać masła, gdyż tłuszcz spowalnia wydzielanie cukru do krwi:)
Taki obiad jest przepyszny!

Składniki:
  • 30 g Jogurt naturalny 1,5% tł.
  • 270 g Kalafior
  • 4 g Koperek świeży
  • 15 g Masło extra osełka górska
  • 135 g Ogórek
  • 5 g Sól Himalajska
  • 210 g Ziemniaki młode
  • 1 g Pieprz mielony
 SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Ziemniaki oskrob i ugotuj w osolonej wodzie. Kalafiora podziel i również ugotuj. Ogórki pokrój w plasterki, dodaj jogurt, sól i pieprz, odstaw do lodówki. Wszystkie składniki posiłku ułóż na talerzu i polej rozpuszczonym masłem, posyp obficie koperkiem.