Mąki pszennej nie używam już od paru lat. Jako jej zamiennik stosuję m.in. mąki jaglane, gryczane, ryżowe, kukurydziane i wiele innych. Proponuję naleśniki przyrządzone z mąki gryczanej. Proszę się nie obawiać, w ich smaku nie dominuje smak kaszy gryczanej:) Przygotujcie sobie takie śniadanko, a sami się przekonacie:)

Składniki na 1 porcję:
40 g Jaja kurze
30 g Banan
90 g Dżem brzoskwiniowy niskosłodzony
50 g Mąka gryczana
80 ml Mleko 1,5% tł.
2 ml Olej rzepakowy lub oliwa
25 g Winogrona
20 ml Woda mineralna gazowana

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Przygotuj ciasto naleśnikowe miksując mąkę gryczaną, mleko, wodę i jajo. Patelnie nasmarowaną za pomocą pędzelka olejem rzepakowym lub oliwą bardzo mocno rozgrzej. Usmaż 3 naleśniki. Posmaruj je dżemem i złóż w trójkąciki. Udekoruj plastrami banana i winogronem.

20160916_082627

Podaję tutaj przykład nadzienia brzoskwiniowego, ale świetnie nada się każde inne np. twaróg z cynamonem czy masło orzechowe.