Po co bombardować organizm bezwartościową mąką pszenną, skoro można ją z łatwością zastąpić? Dziś przedstawiam naleśniki z mąki żytniej, które według mnie są na prawdę pyszne. Nie wierzysz? Spróbuj😉 Szczególnie z farszem szpinakowym 🍽
 
Składniki na 2-3 sztuki:
28 g Jaja (pół szt.)
45 g Mąka żytnia
7 g Czosnek
90 ml Mleko
15 ml Oliwa z oliwek
100 g Szpinak, świeży
50 g Śmietana 18% tł.
60 ml Woda
 
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Przygotuj naleśniki: zmiksuj mąkę, jajo, mleko, szczyptę soli, oliwę-10g i wodę. Odstaw na 2 min. Jeśli masa będzie za gęsta możesz dolać odrobinę więcej wody. Rozgrzej mocno patelnię (bez dodatkowego tłuszczu), usmaż naleśniki z 2 stron. Na patelnię wlej resztę oliwy-5g, dorzuć posiekany czosnek i umyty i osuszony szpinak, podsmaż tak, aby liście zmiękły, ale nie za długo, dodaj śmietanę, dopraw, wymieszaj i nałóż farsz na naleśniki. Złóż je w trójkąty.