Czy osoby z insulinoopornością lub cukrzycą określonego typu muszą zaczynać koniecznie dzień wytrawnie? Jajecznica, mięso, ryby, wszystko z dużą ilością warzyw – to najlepsze rozwiązanie, ale nie jedyne. Ja często lubię zaczynać dzień od śniadania na słodko i jeśli jest ono odpowiednio zbilansowane, jeśli w jego składzie są owoce jagodowe, czekolada gorzka czy masło orzechowe (w składzie wyłącznie orzechy) w połączeniu z jajkami obfitującymi w zdrowe dla nas tłuszcze to jak najbardziej taki wariant śniadania jest odpowiedni.
Poniżej przedstawiam więc śniadanie, które dzisiejszego, pochmurnego ranka zagościło w moim brzuszku;) Pyszne!

Składniki:

147 g Jaja kurze całe
150 g Czarne jagody, mrożone
17 g Czekolada gorzka
10 g Len mielony
20 ml napój kokosowy / migdałowy (dla zdrowych osób zwykłe mleko)
2 ml Olej kokosowy

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Zblenduj jaja, len i część jagód (50g), wylej masę na rozgrzany olej i usmaż omleta z obu stron. Resztę jagód (100g) wrzuć do rondelka i smaż do uzyskania konsystencji konfitury. Czekoladę rozpuść z gorącym mlekiem nad parującym wrzątkiem (jeśli polewa jest za gęsta możesz ją rozrzedzić odrobinką gorącej wody). Na połowę omleta wylej jagody, złóż go na pół i polej polewą czekoladową.