Wiem jak miło zacząć tak gorący dzień od płatków z zimnym mlekiem czy dużych ilości świeżych owoców. Niestety nie wszyscy możemy sobie na to pozwolić np. w przypadku insulinooporności. Dlatego biegnę do Was z odsieczą i zamiast mięsa z warzywami proponuję omlecika z przepysznymi truskawkami, które to właśnie podczas insulinooporności tak jak inne owoce jagodowe są dozwolone z samego rana z uwagi na niską zawartość węglowodanów. Dodatkowo w połączeniu ze zdrowymi tłuszczami cukier w nich zawarty nie będzie gwałtownie wzrastał. Pamiętajcie, że tłuszcze w odpowiednich ilościach są dla nas niezbędne i nie należy ich unikać, a więc owoce + tłuszcze w przypadku insulinooporności czy cukrzycy to lepsze rozwiązanie niż owoce solo, nawet te jagodowe 🙂
 
Składniki:
 
147 g Jaja kurze (3 małe szt.)
4 ml Olej kokosowy
5 g Płatki migdałowe
190 g Truskawki / inne owoce jagodowe
8 g Mąka kokosowa – opcjonalnie
 
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
 
Ubij białka, dodaj żółtka połączone z mąką, zmiksuj i wylej masę na rozgrzaną patelnię z olejem. Usmaż omleta z obu stron, uważaj aby go nie przypalić. W tym czasie wrzuć pokrojone truskawki do rondelka i podsmaż. Gotowego omleta przełóż częścią owoców, złóż i polej resztą truskawek, udekoruj płatkami migdałowymi.