Jesteście jeszcze przed śniadaniem, a macie ochotę na coś słodkiego? Proszę bardzo! Pyszne racuszki z jabłkiem i nektarynką. Ja do ich przygotowania użyłam 40 g mąki gryczanej i 20 g mąki z kasztanów jadalnych, ale w zupełności możecie zastosować tylko mąkę gryczaną, tak jak podałam w przepisie. Równie smaczne racuszki wyjdą z mąki jaglanej, ryżowej, z ciecierzycy, pełnoziarnistej itp., a więc do roboty – poczujcie smak lata:D
 
Składniki na 1 porcję:
 
52 g Jaja kurze (1 szt.)
1 g Cynamon
85 g Jabłko
120 g Jeżyny świeże lub mrożone
60 g Mąka gryczana
40 ml Mleko 2%
80 g Nektarynka
8 ml Oliwa z oliwek
20 ml Woda
3 g Soda oczyszczona
3 g stewii/ksylitolu/erytrolu
 
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
 
Jabłko i nektarynkę pokrój w kostkę. W miseczce wymieszaj mąkę, sodę, jajko, cynamon, mleko i wodę. Dodaj pokrojone owoce, wymieszaj i usmaż na rozgrzanej oliwie racuchy. W rondelku podsmaż ze stewią mrożone lub świeże jeżyny. Polej nimi racuchy.