Ostatnio mam bardzo mało czasu, ale gdy znajdę tylko chwilkę wprowadzam nowości do jadłospisów. Tym razem jest to pyszne danie z podudzi kurczaka pieczonych w cebuli i czosnku, które są cudownym, naturalnym antybiotykiem i warto przemycać je do potraw, gdzie tylko się da;)

Składniki na 1 porcję:
100 g Cebula
7 g Czosnek
50 g Kasza jaglana
225 g Kurczak -podudzie (2 szt.)
40 g Marchew
5 ml Olej rzepakowy
1 g Przyprawy – imbir, mielony
1 g Przyprawy – kurkuma, mielona
1 g Przyprawy – majeranek, suszony
1 g Przyprawy – papryka, suszona
60 g Seler korzeniowy
3 g Sól Himalajska
40 ml Woda
10 ml Sok z cytryny
30 g Majonez Kielecki
1 g Pieprz mielony

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Wymieszaj przyprawy. Nasmaruj kurczaka olejem i wetrzyj przyprawy. Odstaw do lodówki na min. godzinę. Następnie wstaw do rozgrzanego piekarnika do 200 st. na 20 min. Cebulę pokrój w pióra, a czosnek w plastry. Po 20 min. obłóż nimi mięso, podlej wodą i przykryj folią aluminiową(błyszczącą stroną na dół). Wstaw ponownie do piekarnika na 50 min. 10 min. przed końcem zdejmij folię. Przygotuj surówkę:selera obierz i zetrzyj na grubej tarce, obraną marchew zetrzyj na drobnej tarce, dodaj sok z cytryny, majonez, sól i pieprz, wymieszaj. Podawaj z ugotowaną kaszą.