Sama nie wierzę, że mi się udało😮
Kluski na parze, parowańce, pampuchy….. z mąki orkiszowej wyszły znakomite! Wyrosły bez problemu. Smakują tak jak z mąki pszennej, a mają dużo więcej wartości odżywczych dzięki orkiszowi. Tym razem podałam je z masłem i ksylitolem. Taki smak znam z dzieciństwa, tak przyrządzała je moja mama💕 – z masłem i cukrem:) Wkrótce przedstawię inną wersję, z owocami, także przepyszną.
Składniki na 9 szt. (3 porcje):
  • 96 g Jaja kurze -2 szt.
  • 20 g Drożdże świeże
  • 17 g Ksylitol
  • 30 g Masło extra osełka górska
  • 315 g Mąka z orkiszu pełnoziarnista
  • 100 ml Mleko migdałowe/krowie
  • 2 g Sól Himalajska

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Drożdże rozetrzyj z ksylitolem-12 g. Gdy się rozpłyną dolej ciepłe mleko. Mąkę – 300 g wymieszaj z solą, wsyp do miski, dodaj drożdże i jajka. Wyrób ciasto, najlepiej mikserem z zakręconymi końcówkami do wyrabiania. Dodaj rozpuszczone masło-20 g, ponownie ukręć. Przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. godzinę. Gdy ciasto podwoi objętość wyłóż je na stolnicę lekko obsypaną mąką-10 g. Uformuj wałek i podziel go na 9 części, uformuj z nich kulki i ułóż na oprószonej mąką-5 g stolnicy (nie za blisko siebie, gdyż urosną). Ponownie przykryj ściereczką i odłóż w ciepłe miejsce na ok. godzinę. Po tym czasie do dużego gara wlej trochę wody, włóż durszlak tak, aby nie stykał się z wodą, zagotuj i zmniejsz ogień. Włóż delikatnie pampuchy(możesz posmarować durszlak delikatnie olejem, aby nie przywierały), przykryj szczelnie pokrywką i paruj 10 min. Przełóż na talerz, polej rozpuszczonym masłem-10 g i posyp ksylitolem – 5g.