Przedstawiam kolejną opcję śniadaniową przydatną osobom, dla których śniadanie białkowo-tłuszczowe to podstawa. Awokado i mleczko kokosowe jest w tym przypadku idealnym rozwiązaniem, na pewno uchronią przed skokiem cukru z samego rana:)
Jeśli jednak nie zmagamy się z chorobami „insulinowymi” polecam zamienić stewię na dojrzałego banana lub suszone daktyle, które podkręcą smak naszej masy z awokado. Zamiast zaproponowanego przeze mnie kremu można użyć np. polewy owocowej sporządzonej z ulubionych owoców i jogurtu naturalnego.

Składniki:

50 g Jajo kurze
4 g Wiórki kokosowe
50 g Awokado
38 ml Białko jaja kurzego
3 g Kakao o obniżonej zawartości tłuszczu
6 g Len mielony
20 g Maliny, mrożone lub świeże
150 ml Mleczko kokosowe
2 g Stewia,  3 g Olej kokosowy
30 g Mąka kokosowa

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Zmiksuj obrane awokado, mleko kokosowe-50g, stewię i kakao na krem-jeśli chcesz dolej trochę wody i ponownie zmiksuj. W osobnej miseczce zmiksuj jajko, białko, mąkę, wiórki, mielony len i mleko kokosowe-100g. Usmaż placki na rozgrzanej patelni z olejem. Przełóż kremem i udekoruj malinami.

20170124_092850