Często lubię zacząć dzień od takiego śniadania, szczególnie z dodatkiem ubóstwianego przeze mnie masła orzechowego i banana – to połączenie jest idealne. Należy jednak uważać na ilość spożytego masła, gdyż orzechy mimo, że bardzo wartościowe, są też bogate w dużą ilość kalorii.

Składniki:
  • 1 – Jajo kurze całe
  • łyżka -Wiórki kokosowe
  • Banan
  • 1 – Białko jaja kurzego
  • łyżka – Masło orzechowe bez soli i cukru Primavika
  • 1/5 szklanki- Mleko krowie lub roślinne (ja użyłam kokosowego bez cukru)
  • Olej kokosowy do posmarowania patelni pędzelkiem
  • 1/3 łyżeczki – Soda oczyszczona
  • 2 łyżki (30 g) – Mąka kokosowa
  • łyżeczka – Mak mielony
  • Czarnuszka, nasionka – opcjonalnie do posypania

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Ubij białka, dodaj jedno żółtko, wiórki, mak, sodę, mąkę i mleko, zmiksuj. Smaż placki na rozgrzanej patelni z olejem kokosowym. Przełóż masłem orzechowym i plastrami banana, posyp czarnuszką.