Przedstawiam przepis na przepyszną i bardzo prostą w przygotowaniu pieczeń drobiową z jajkiem. Ja użyłam kurczaka, ale rodzaj mięsa zależy od Waszej inwencji:D Można zastosować mieszankę różnych mięs. Kawałek pieczeni możemy zjeść jako dodatek do pieczywa, ale równie dobrze smakuje w towarzystwie selerowego puree do obiadu z kapką sosu pomidorowego. Smaczna na ciepło i na zimno.

Składniki:
  • 250 g Jaja kurze
  • 160 g Cebula
  • 770 g Kurczak, mięso mielone
  • 69 g Oliwki czarne
  • 30 g Pietruszka, natka
  • 3 g Przyprawy – papryka chili, w proszku
  • 4 g Przyprawy – tymianek, suszony
  • 4 g Sos sojowy
  • 2 g Sól Himalajska
  • 1 g Pieprz mielony
  • 4 g Zioła prowansalskie

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Ugotuj 3 jajka na twardo. W misce dokładnie wymieszaj ręką: mielone mięso, 2 surowe jaja, drobno posiekana cebulę, pokrojone oliwki, posiekana natkę i przyprawy wraz z sosem sojowym. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia i napełnij połową masy mięsnej, dobrze ubij. Na środku poukładaj ugotowane jajka lekko je wciskając w masę. Wszystko przykryj resztą masy mięsnej. Piecz w 190 stopniach przez ok. 50-60 minut. Krój i podawaj gdy leciutko przestygnie, inaczej jajka mogą wyskakiwać:)