Faszerowane warzywa to dobry pomysł na urozmaicenie diety i rozwinięcie wyobraźni. Warto wykazać się inwencją twórczą i cieszyć uzyskanym smakiem. Ja proponuję farsz z wątróbki, ale możesz użyć czego tylko chcesz: mięsa mielonego, kawałków kurczaka/indyka, soczewicy, kaszy, ryżu, pieczarek, pomidorów i wielu wielu innych składników.

Składniki na 4 porcje:

  • 600 g Wątróbka kurczaka
  • 330 g Cebula
  • 880 g Cukinia
  • 10 g Czosnek
  • 20 g Masło klarowane
  • 60 g Oliwki czarne, bez pestek
  • 100 g Pieczarka uprawna
  • 400 g Pomidor
  • 1 g Przyprawy – liść laurowy, suszony
  • 2 g Przyprawy – oregano, suszone
  • 1 g Przyprawy – tymianek, suszony
  • 200 ml Sok pomidorowy Dawtona lub Tymbark 100%
  • 5 g Sól Himalajska
  • 200 g Mix sałat z rukolą lub roszponką
  • 1 g Przyprawy – ziele angielskie
  • 1 g Pieprz mielony
 SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Cebulę i czosnek posiekaj i podsmaż na maśle (połowa gramatury), przypraw solą i pieprzem, dodaj pieczarki i podsmaż, przełóż do miseczki. Na patelnię wrzuć resztę masła i podsmaż pokrojoną na kawałki wątróbkę, gdy będzie gotowa przypraw solą i pieprzem, dodaj sok i oregano, liść laurowy i ziele angielskie, duś pod przykryciem parę minut. Cukinię przekrój wzdłuż i wydrąż środki, posól i nafaszeruj wątróbką. Piecz 20-25 min. w 200 stopniach. Na talerzu ułóż sałatę, kawałki pomidora, oliwki. Gotową cukinię przełóż na sałatę.