Czy wiesz jak można szybko i łatwo przygotować zdrową wędlinkę na kanapki? Jeśli nie, to chętnie przedstawię Ci moją propozycję, która jest niezwykle pyszna i soczysta. Zza lady w sklepie niestety ciężko dostać wędlinę o dobrym składzie, często również tego składu nie ma wystawionego dla oczu klienta, ale na szczęście zaczyna się to powoli zmieniać. Nawet produkty „dobrych firm” mają skład wołający o pomstę do nieba. Dlatego ja zdecydowałam się upiec samodzielnie mięsko i wyszło mi znakomicie.

A może planujesz ciążę lub spodziewasz się dziecka? Taka wędlina będzie wówczas najlepszym rozwiązaniem;)

Składniki:

-1 kg łopatki wieprzowej

-majeranek, liście laurowe, sól ziołowa

-4 ząbki czosnku

-3 łyżki octu balsamicznego

-2-3 łyżki oleju ryżowego/rzepakowego

-4 łyżeczki ostrej musztardy

PRZYGOTOWANIE:

Z podanych przypraw, musztardy, oleju, octu i posiekanego czosnku przygotuj marynatę. Natrzyj nią dokładnie umyte i osuszone mięso, obłóż liśćmi laurowymi, owiń folią aluminiową i odstaw do lodówki na dobę. Po tym czasie ułóż w naczyniu żaroodpornym (nie zdejmując folii) wypełnionym wodą do 1/3 wysokości. Piecz w 190 st. C przez 1,5-2 h. Krój po zupełnym ostygnięciu.