Pieczone pulpety wcale nie muszą być suche. Te, które proponuję są soczyste i zdrowe, a sos przyrządzony ze świeżych pomidorów to kropka nad i.
Na moim stole dodatkowo wylądowała kasza gryczana i kapusta czerwona na ciepło z jabłkiem i żurawiną. Mniamiii:D

Składniki na 1 pulpeta:

25 g Cebula
5 g Czosnek
80 g Indyk, mięso mielone
20 g Marchew
4 g Masło klarowane
80 g Pomidor
2 g Przyprawy – majeranek, suszony
1 g Przyprawy – oregano, suszone
1 g Przyprawy – tymianek, suszony
2 g Sól Himalajska
1 g Pieprz mielony

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Mięso wymieszaj z posiekaną cebulą 12 gram i startą drobno marchwią, dopraw solą i pieprzem, ulep pulpeta i ułóż na papierze do pieczenia, piecz w 180 st. ok. 20-25min. W rondelku podsmaż na maśle posiekaną cebulę 13 gram, dodaj sparzone, obrane i pokrojone pomidory oraz posiekany czosnek, dopraw solą, pieprzem, oregano i tymiankiem, duś, aż pomidory się rozpadną. Polej pulpeta sosem.