Mam dla Was fajną propozycję bezglutenowego, niskowęglowodanowego pieczywka, które można wykonać w 5 min. Takie pieczywo będzie bardzo dobrym posiłkiem białkowo tłuszczowym. Z wyglądu przypomina pumpernikiel lecz jest jaśniejsze. Ja osobiście spróbowałam jego wersji na słodko, a więc z równie szybką w przygotowaniu konfiturką jagodową, której nawet nie trzeba dosładzać, gdyż owoce same w sobie są słodziutkie. Myślę, że w wersji wytrawnej również będzie smakowite.
 
Składniki na 2 większe kromki:
 
50 g Jaja kurze (1 szt.)
100 g Czarne jagody, mrożone
50 g mąka lniana
10 g Masło extra osełka górska
4 g Proszek do pieczenia (np. bezglutenowy)
1 g Sól Himalajska
50 ml Woda
 
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
 
Wszystkie składniki wymieszaj dokładnie łyżką z miękkim lub rozpuszczonym masłem i wodą. Masa ma być zbita. Przygotuj niewysokie pudełko/naczynie do uformowania kromek i nałóż łyżką połowę masy na ok. 0,5 cm grubości i rozprowadź ją na dnie pudełka, dociśnij. Wstaw do mikrofalówki na średnią moc-ok.600 W na 2 min. Uformuj kolejną kromkę i zrób to samo. Odstaw pieczywo do ostygnięcia i wytrzyj ręcznikiem papierowym jeśli jest wilgotne. W tym czasie podsmaż jagody w rondelku z odrobinką wody. Rozsmaruj je na pieczywie i zajadaj.