W dniu Wigilii przedstawiam przepis na zdrowe pierniczki jaglano-gryczane. Nie zawierają one żadnych produktów niewskazanych na diecie:) Czy tak pozostanie zależy już od Was, ponieważ wybór dekoracji pierników zostawiam do Waszej decyzji. Jak widać na zdjęciu, ja użyłam tych niezdrowych, gdyż u mnie Święta żądzą się swoimi prawami;)

Składniki:
110 g mąki gryczanej
100 g mąki jaglanej
jajko
80 g rozpuszczonego oleju kokosowego
20 g stevii
łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowy dla osób z nietolerancją)
2-3 łyżeczki przyprawy do piernika (lub cynamon, imbir, goździki)

Wszystkie składniki umieszczamy w misce i wyrabiamy ręcznie. Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy ciastka. Wkładamy je do lodówki na ok. godzinę, aby stwardniały. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez ok. 10 minut. Gdy ostygną dekorujemy według własnej inwencji.

20161223_180249