W tym roku przygotowania do 艢wi膮t sprawiaj膮 mi szczeg贸ln膮 przyjemno艣膰. Piek臋 pierniki, robi臋 w艂asnor臋czne ozdoby i ciesz臋 si臋 nadchodz膮cymi 艢wi臋tami馃巺. Poczujcie r贸wnie偶 ten ciep艂y czas 艢wi膮t i zapro艣cie swoje dzieci do zabawy piernikowej馃崻.
1) PIERNIKI ORKISZOWE (na zdj臋ciu ciemniejsze i grubsze)
To by艂y pierwsze pierniki w tym roku, kt贸re wykona艂am. Ciasto wysz艂o dosy膰 sypkie, jak piasek, dlatego nie mia艂am mo偶liwo艣ci rozwa艂kowania go. W zwi膮zku z tym wymy艣li艂am, 偶e do ka偶dej foremki w艂o偶臋 porcj臋 ciasta i docisn臋 je mocno palcami. Gdy podnios艂am foremk臋 zosta艂 pi臋kny kszta艂t ciasteczek. Po upieczeniu i przestygni臋ciu pierniki by艂y twarde jak kamie艅, a wi臋c warto zrobi膰 w nich dziurki przed upieczeniem, je艣li mamy ochot臋 powiesi膰 je na choince. Moje ciastka le偶膮 ju偶 w pojemniku ok. tygodnia i zaczynaj膮 delikatnie mi臋kn膮膰.
Je艣li masz jednak mniej czasu i wolisz wycina膰 pierniki z rozwa艂kowanego ciasta spr贸buj przepisu nr 2.
Sk艂adniki:
-300 g m膮ki orkiszowej pe艂noziarnistej
-100 g erytrolu lub innego s艂odzid艂a
– 6 g przyprawy do piernik贸w
-100 g oleju ry偶owego lub innego
-3 g sody
-3 g cynamonu
Wszystkie sk艂adniki po艂膮cz z olejem, ugnie膰 r臋koma. Zostaw w lod贸wce na 30 min. Na艂贸偶 porcj臋 ciasta do ka偶dej foremki, usu艅 foremki i piecz ok.15 min. w 180 st.C.
2) PIERNIKI BEZGLUTENOWE Z CIECIERZYCY (na zdj臋ciu ja艣niejsze i cie艅sze)
Te pierniki robi si臋 zdecydowanie wygodniej i szybciej. Pami臋taj zrobi膰 dziurki przed upieczeniem, najlepiej za pomoc膮 s艂omki do picia.
Sk艂adniki:
– 1 szklanka m膮ki z ciecierzycy + do podsypywania
– 1/3 szklanki m膮ki ziemniaczanej
– 1 jajko
– 1 p艂aska 艂y偶eczka proszku do pieczenia (np. bez glutenu)
– 3-4 艂y偶ki ksylitolu lub innego s艂odzid艂a
– 1/3 kostki zimnego mas艂a
– 1 czubata 艂y偶ka przyprawy do piernik贸w
– 1 艂y偶ka lodowatej wody
Zmieszaj w misce 2 m膮ki, proszek, cukier i przyprawy. Dodaj jajko i pokrojone w kostk臋 mas艂o. Zagnie膰 ciasto r臋koma. Na pocz膮tku ciasto b臋dzie si臋 klei膰. Wy艂贸偶 je na stolnic臋 wysypan膮 m膮k膮 i zagniataj, dolej odrobink臋 wody. Podsypuj m膮k膮, a偶 poczujesz, 偶e ciasto staje si臋 elastyczne. Rozwa艂kuj ciasto na stolnicy lub mi臋dzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia obsypanego m膮k膮. Rozwa艂kuj ciasto na wi臋cej ni偶 0,5 cm. Wycinaj kszta艂ty i uk艂adaj na blaszce z papierem. Zr贸b dziurk臋 w ka偶dym ciastku. Piecz ok. 14 min.