W tym roku przygotowania do Świąt sprawiają mi szczególną przyjemność. Piekę pierniki, robię własnoręczne ozdoby i cieszę się nadchodzącymi Świętami🎅. Poczujcie również ten ciepły czas Świąt i zaproście swoje dzieci do zabawy piernikowej🍪.
 
1) PIERNIKI ORKISZOWE (na zdjęciu ciemniejsze i grubsze)
 
To były pierwsze pierniki w tym roku, które wykonałam. Ciasto wyszło dosyć sypkie, jak piasek, dlatego nie miałam możliwości rozwałkowania go. W związku z tym wymyśliłam, że do każdej foremki włożę porcję ciasta i docisnę je mocno palcami. Gdy podniosłam foremkę został piękny kształt ciasteczek. Po upieczeniu i przestygnięciu pierniki były twarde jak kamień, a więc warto zrobić w nich dziurki przed upieczeniem, jeśli mamy ochotę powiesić je na choince. Moje ciastka leżą już w pojemniku ok. tygodnia i zaczynają delikatnie mięknąć.
Jeśli masz jednak mniej czasu i wolisz wycinać pierniki z rozwałkowanego ciasta spróbuj przepisu nr 2.
 
Składniki:
-300 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
-100 g erytrolu lub innego słodzidła
– 6 g przyprawy do pierników
-100 g oleju ryżowego lub innego
-3 g sody
-3 g cynamonu
 
Wszystkie składniki połącz z olejem, ugnieć rękoma. Zostaw w lodówce na 30 min. Nałóż porcję ciasta do każdej foremki, usuń foremki i piecz ok.15 min. w 180 st.C.
 
2) PIERNIKI BEZGLUTENOWE Z CIECIERZYCY (na zdjęciu jaśniejsze i cieńsze)
 
Te pierniki robi się zdecydowanie wygodniej i szybciej. Pamiętaj zrobić dziurki przed upieczeniem, najlepiej za pomocą słomki do picia.
 
Składniki:
– 1 szklanka mąki z ciecierzycy + do podsypywania
– 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
– 1 jajko
– 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia (np. bez glutenu)
– 3-4 łyżki ksylitolu lub innego słodzidła
– 1/3 kostki zimnego masła
– 1 czubata łyżka przyprawy do pierników
– 1 łyżka lodowatej wody
 
Zmieszaj w misce 2 mąki, proszek, cukier i przyprawy. Dodaj jajko i pokrojone w kostkę masło. Zagnieć ciasto rękoma. Na początku ciasto będzie się kleić. Wyłóż je na stolnicę wysypaną mąką i zagniataj, dolej odrobinkę wody. Podsypuj mąką, aż poczujesz, że ciasto staje się elastyczne. Rozwałkuj ciasto na stolnicy lub między dwoma arkuszami papieru do pieczenia obsypanego mąką. Rozwałkuj ciasto na więcej niż 0,5 cm. Wycinaj kształty i układaj na blaszce z papierem. Zrób dziurkę w każdym ciastku. Piecz ok. 14 min.