Trudno wykonać zdrowe, a do tego bezglutenowe i smaczne pierogi. Myślę, że wersja przedstawiona poniżej choć trochę zaspokoi chęć na typowe pierogi babci. Ja przygotowałam pierogi z kaszą gryczaną, aczkolwiek jestem pewna, że równie smaczne będą z farszem owocowym, mięsnym czy ziemniaczanych. Pierogi smakują  dobrze po ugotowaniu, ale po podsmażeniu na drugi dzień według mnie są jeszcze lepsze:)

Składniki na ok. 40-45 pierogów:

ciasto:

  • szklanka (200 gram) mąki gryczanej
  • szklanka (300 gram) wrzątku
  • 2 czubate łyżki (84 gramy) mąki ziemniaczanej
  • mąka ziemniaczana do podsypywania

farsz:

  • woreczek ugotowanej kaszy gryczanej
  • 2 większe cebule
  • pieprz, sól himalajska
  • masło do podsmażenia cebuli

Do mąki gryczanej wlej wrzątek, wymieszaj łyżką, a  następnie dodaj mąkę ziemniaczaną. Ugnieć ciasto i przykryj ściereczką.

Przygotuj farsz: Podsmaż cebulę na maśle, dodaj ugotowaną kaszę i dopraw.

Rozwałkuj ciasto partiami, ciągle je podsypując mąką, powycinaj kółka za pomocą szklanki i ulep pierogi. Jeśli nie będą się chciały sklejać najlepiej posmarować brzegi wodą, wtedy skleją się bez problemu.

20170114_154403

Pierogi gotować w lekko osolonej wodzie przez ok. 1-2 min. od wypłynięcia.

Można podawać z cebulką lub podsmażone na maśle.

20170115_131441