Tradycyjne pierogi z mąki pszennej są najsmaczniejsze, nie ma co się oszukiwać;), ale bezwartościowe, a do tego szkodzą wielu osobom, podnoszą poziom cukru we krwi, powodują wzdęcia, bóle brzucha. Mąka pszenna mimo, że pyszna, nie jest nam w życiu potrzebna, a więc warto szukać alternatywy.
Ja dziś poeksperymentowałam z pierogami, do których przygotowania użyłam mąki orkiszowej pełnoziarnistej. Ciasto wałkowało się bardzo dobrze, a lepiło rewelacyjnie. Farsz z kaszy gryczanej wyszedł także bardzo smaczny. Pierogi zaraz wskoczą do zamrażalnika i będą czekały na mnie w II dniu Świąt;)

Składniki:

Farsz

szklanka kaszy gryczanej (suchej)
500g pieczarek
2 mniejsze cebule
sól i pieprz, słodka papryka
oliwa z oliwek

Ciasto

500g maki orkiszowej pełnoziarnistej
ok. szklanka gorącej wody
3-4 łyżki oleju
1 jajko
szczypta soli

Wykonanie:

Kaszę gotujemy na sypko w proporcji 1:2, doprawiamy pieprzem, solą i słodką papryką.
Cebulę szklimy na oliwie. Dodajemy pokrojone drobno pieczarki. Solimy lekko i dodajemy pieprz. Podsmażamy do odparowania.
Mieszamy kaszę z pieczarkami, przyprawiamy do smaku.

Składniki na ciasto ugniatamy ręcznie. Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy oprószonej lekko mąką orkiszową, wycinamy pierożki i lepimy. Gotujemy w osolonym wrzątku.