Pychaaaa😍 Jestem z siebie dziś na prawdę dumna 😁 Pierogi w smaku przypominają tradycyjne, a dzięki orkiszowi są nie tylko pyszne, ale i wartościowe.

Składniki na 8-9 pierogów :
12 g Ksylitol
115 g Truskawki, mrożone
35 ml Woda
75 g Mąka orkiszowa, jasna

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Truskawki rozmroź i odlej powstały sok, ugnieć lekko widelcem, dodaj ksylitol, wymieszaj. Wysyp mąkę orkiszową 65g na stolnicę. 10g zostaw do podsypywania przy wałkowaniu. Powoli dolewaj gorącą wodę, wyrabiając ciasto, uważaj, aby się nie oparzyć. Odstaw ciasto pod przykryciem na około 15 minut. Po tym czasie formuj z ciasta wałeczek i pokrój go nożem na 8-9 części. Każdy kawałek rozwałkuj na cieniutki placuszek, podsypując pozostałą mąką jeśli klei się do wałka. Nałóż na niego łyżeczkę truskawek. Złóż placuszek na pół i sklej jak pierożki. Pierogi wrzuć do wrzącej, osolonej wody i gotuj 2 minuty do wypłynięcia na powierzchnię.