Najlepsza pizza z wykorzystaniem zdrowych zamienników jaką udało mi się do tej pory upiec. Nie będę oszukiwać, że smakiem przypomina tradycyjną pizzę, bo tak nie jest, ale szczerze polecam jej przygotowanie, gdyż jest bardzo smaczna i z pewnością zastąpi ochotę na „te smaki”. Pizza jest bezglutenowa, a jeśli nie dodasz sera będzie także bez laktozy. Pesto możesz zamienić na przecier pomidorowy, a dodatki? Niech będą Twoją inwencją:D Ja proponuję warzywa z szynką drobiową:)

Składniki:
  • 175 g Cukinia
  • 170 g Mąka gryczana
  • 10 ml Oliwa z oliwek
  • 105 g Papryka czerwona
  • 35 g zielone/czerwone pesto
  • 2 g Sól Himalajska
  • 125 ml Woda
  • 160 g Szynka z piersi kurczaka/indyka
  • 6 g Drożdże instant suszone
  • 80 g Mozzarella tarta/inny ser-opcjonalnie

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Mąkę wymieszaj z drożdżami, solą i oliwą. Wlej ciepłą wodę i wyrób ciasto. Odstaw w ciepłe miejsce, aż podwoi objętość. Po tym czasie ciasto rozwałkuj na papierze do pieczenia. Następnie natłuść pędzelkiem kawałek papieru do pieczenia i przełóż na niego pizzę. Rozsmaruj na wierzchu pesto i ułóż pokrojone dodatki (oprócz sera). Piecz 15 min. w 240 stopniach. Następnie wyłóż starty ser i włóż ponownie na 5 minut, piecz w 160 stopniach, najlepiej z termoobiegiem.