Wczoraj dopadła mnie zachcianka Pomyślałam ” a może tak pizza”? I proszę bardzo! Stworzyłam wartościową pizzę z mąki gryczanej z klasycznymi dodatkami. Wyszła na prawdę smakowita, co potwierdził mój mąż

Składniki na 1 pizzę (2-3 porcje):
50 g Cebula
25 g Drożdże świeże
60 g Ketchup
90 g Koncentrat pomidorowy
10 g Ksylitol
180 g Mąka gryczana
110 ml Mleko
5 ml Oliwa z oliwek
90 g Papryka czerwona
90 g Pieczarka uprawna
2 g Sól Himalajska
100 g Polędwica sopocka
90 g Mozzarella tarta
1 g Pieprz mielony

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Do drożdży dodaj ksylitol, ugnieć widelcem i poczekaj chwilkę, aż się rozpuści. Następnie dodaj mąkę i ciepłe mleko oraz szczyptę soli. Ugnieć ciasto i pozostaw pod przykryciem w ciepłym miejscu na 30 min. Po tym czasie rozwałkuj je na papierze do pieczenia na cienki placek. Drugi arkusz papieru posmaruj oliwą i przełóż placek. Posmaruj go koncentratem, poukładaj pokrojoną w kostkę szynkę, paprykę, cebulę oraz półplastry pieczarek, dopraw solą i pieprzem, posyp serem. Piecz w rozgrzanym piekarniku do 240 st. przez ok.15 min. Zjadaj z ketchupem.