Bardzo przyjemny placek umilający popołudniową kawkę;), również bezglutenowcom:D

Składniki na tortownicę 26 cm:
  • 155 g Jaja kurze (3 szt.)
  • 2 g Cynamon
  • 112 g Banan
  • 400 g Jabłko
  • 150 ml Kefir
  • 40 g Ksylitol
  • 170 g Mąka gryczana
  • 9 g Płatki migdałowe
  • 9 g Proszek do pieczenia bezglutenowy
  • 30 g Mąka z kasztanów jadalnych/pełnoziarnista/jaglana/gryczana/inna

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Jaja zmiksuj z ksylitolem, dodaj kefir, mąki, cynamon i proszek do pieczenia, zmiksuj na gładką masę. 2/3 jabłek i banana obierz i pokrój w kostkę, wymieszaj z ciastem. Tortownicę (24-26 cm) wyłóż papierem do pieczenia, wlej ciasto. Wierzch udekoruj pokrojonym w plastry jabłkiem i migdałami. Piecz w 180 st. ok. 50-55 min.