Pychotka śniadaniowa z bardzo wartościowymi owocami jagodowymi. Warto zajadać się mrożonkami podczas kiedy nie mamy sezonu na takie owoce. Mi udało się kupić świeże truskawki, ale zdaję sobie sprawę, że różnią się one od owoców sezonowych nie tylko smakiem, ale także wartością.
 
Składniki na 1 porcję:
 
50 g Jaja kurze całe
1 g Cynamon
100 g Borówki, mrożone
10 g Len mielony
7 ml Olej kokosowy
7 g Orzechy nerkowca
60 g Truskawki
3 g Soda oczyszczona
30 g Mąka kokosowa
130 ml Napój kokosowy / mleko
 
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
 
Borówki w rondelku postaw na ogniu i duś do uzyskania konsystencji konfitury. W miseczce wymieszaj dokładnie łyżką mąkę, sodę, jajo, mleko, cynamon i len. Na rozgrzanym oleju usmaż placki. Przełóż na talerz, polej sosem i udekoruj plastrami truskawek i pokruszonymi nerkowcami.