Placki tego typu wraz z wszelakimi omletami to mój ratunek kiedy mam ochotę na słodkie śniadanie, a musi być ono białkowo tłuszczowe. Być może już niektórzy z Was zauważyli, że gustuję w tego rodzaju smakołykach, a więc możecie się spodziewać jeszcze nie jednego przepisu na placki z mąki kokosowej, która jest idealna do tworzenia posiłków białkowo tłuszczowych.

Składniki na 1 porcję:

50 g Jaja kurze całe (1szt.)
6 g Wiórki kokosowe
15 g Kakao ciemne
10 g Mąka lniana
100 g Maliny
60 ml Mleko migdałowe/kokosowe/sojowe
3 ml Olej kokosowy
96 ml Woda
3 g Stevia/ksylitol/erytrol
30 g Mąka kokosowa

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Kakao wymieszaj ze stewią i wodą(36g) tworząc polewę. W salaterce za pomocą łyżki wymieszaj mąkę lnianą i kokosową, mleko, wodę(60g), jajko i wiórki. Na rozgrzanym oleju usmaż z 2 stron placki. Posmaruj je częścią czekolady, posyp malinami i polej resztą polewy.