Smakowitości!!! Mąż stwierdził, że to iście danie restauracyjne 😘 Skoro tak, jak mogłabym się z Wami nie podzielić😃 Przepis już znajduje się w programie do tworzenia Waszych jadłospisów, także być może akurat w Twoim jadłospisie się znajdzie.
PS: pestki dyni pasują tutaj rewelacyjnie!!!
 
Składniki na 1 porcję:
26 g Jaja kurze całe (pół szt.)
15 g Mąka żytnia
7 g Dynia, pestki
165 g Cukinia
50 g Kasza gryczana
2 g Koperek świeży
20 ml Olej kokosowy
1 g Przyprawy – tymianek, suszony
2 g Sól Himalajska
20 g Śmietana 12% tł.
1 g Pieprz mielony
 
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach, oprósz solą i odstaw na durszlaku, aby ociekła z wody, dodatkowo dociśnij ręcznikiem papierowym. Kaszę ugotuj w lekko osolonej wodzie na sypko. Do cukinii dodaj mąkę, jajko, pestki dyni, tymianek, sól i pieprz, wymieszaj i usmaż placki na mocno rozgrzanym oleju z 2 stron. Placki połóż na gotowej kaszy i udekoruj łyżką śmietany i koperkiem.