Kto powiedział, że placki ziemniaczane muszą ociekać tłuszczem? Oczywiście, nie ukrywam, że aby wyszły fajnie chrupiące musi być trochę więcej tego tłuszczu do ich przygotowania. Ja jednak przedstawiam placki o średniej chrupkości, mimo to również bardzo smaczne:) Przeciętna porcja placków ziemniaczanych, tradycyjnie przygotowana zawiera ok. 800, a nawet 1000 kcal :/ A moja? ok. 550 kcal 😀 Tniemy kcal prawie o połowę;)

Składniki:
  • 48 g Jaja kurze całe
  • 100 g Cebula
  • 80 g Cukinia
  • 30 g Jogurt naturalny 1,5% tł.
  • 35 g Masło klarowane
  • 44 g Mąka ziemniaczana
  • 2 g Sól Himalajska
  • 830 g Ziemniaki późne
  • 1 g Pieprz mielony

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Obraną cukinię i połowę ziemniaków zetrzyj na tarce o grubych oczkach, resztę ziemniaków zetrzyj na drobnych oczkach, cebulę drobno posiekaj. Wszystkie warzywa wymieszaj i posól, odstaw na parę minut i odciśnij, aby pozbyć się wody. Dodaj jajko, mąkę i pieprz, wymieszaj. Usmaż placki na maśle z obu stron, pod przykryciem. Ściągnij je z patelni na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu, udekoruj jogurtem.