Ostatnio trochę więcej eksperymentuję w kuchni. Szukam nowych smaków specjalnie dla Was:) A poniższy przepis już wylądował w programie do tworzenia Waszych jadłospisów:D Mięsko jest przepyszne, a sos….. ehh…. sos to kokosowo -orzechowa🥜 poezja smaku 😋

Składniki na 3-4 porcje:

120 g Cebula
35 g Masło orzechowe bez soli i cukru
560 g Ogórek kiszony
10 ml Olej kokosowy
120 g Pomarańcza
200 g Ryż brązowy
4 g Sól Himalajska
300 g Wieprzowina, schab, polędwiczka chuda
300 ml Mleczko kokosowe
4 g Pieprz mielony
15 g Kolendra, świeża – opcjonalnie

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Ryż ugotuj w osolonej wodzie. Polędwicę oczyść z włókien, pokrój w cienkie plastry, przypraw solą i pieprzem, podsmaż na rozgrzanym oleju. Dodaj pokrojoną drobno cebulę, podsmażaj, aż mięso się zarumieni. Wlej mleczko, duś na średnim ogniu przez 5 minut. Dodaj masło orzechowe i dalej duś przez 5 minut. Dodaj posiekaną kolendrę, sok z pomarańczy, dopraw solą i pieprzem, duś jeszcze minutę. Danie podawaj na ugotowanym ryżu z ogórkami.