Z uwagi na duże rozmiary pieczarek portobello można wyczarować z nich syte i niskokaloryczne danie. Farsz? Zależy od Waszej inwencji twórczej! Ja zaproponowałam nadzienie z fetą w roli głównej, ale polecam także mielone mięsko, ricottę, szpinak…. i tak na prawdę co dusza zapragnie i co lodówka kryje w swych zakamarkach:D

Składniki na 1 porcję z 3 dużych pieczarek:
  • Bazylia, świeża do ozdoby
  • szczypiorek
  • Masło klarowane do podsmażenia ogonków
  • 3 duże sztuki – Pieczarka brunatna (portobello)
  • 0,5 dużej sztuki – Pomidor
  • 40 g Ser feta
  • Pieprz mielony

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Oddziel nóżki grzybów od kapeluszy. Nóżki posiekaj i podsmaż chwilkę na maśle w rondelku. Wymieszaj je z pokrojoną drobno fetą, pomidorem i posiekanym szczypiorkiem, przypraw pieprzem do smaku. Kapelusze połóż na papierze do pieczenia i napełnij farszem. Piecz w 200 stopniach 15 minut. Wyciągnij i udekoruj listkami bazylii.