Przedstawiam  przepis na pyszną tartę, która nieraz zagości na moim stole. Ciasto jest odpowiednie także dla osób stroniących od glutenu, dlatego zachęcam wszystkich do wypróbowania przepisu. Jest na prawdę pyszne i mocno makowe!

Składniki:

Masa makowa:
-1 i 3/4 szklanki suchego maku-tj. 250 g
-3 i 1/2 szklanki wody do ugotowania maku
-3/4 szklanki suszonej żurawiny
-1 szklanka daktyli bez pestek
-2/3 szklanki zimnej wody do zagęszczenia mąką ryżową
-2 czubate łyżki mąki ryżowej
-200 ml mleka kokosowego

Ciasto na spód:
-1 i 2/3 szklanki mąki ryżowej
-1 szklanka jabłek startych na tarce o drobnych oczkach – to ważne, żeby były drobne oczka, bo inaczej ciasto się nie wyrobi

Polewa żurawinowa:
-1 szklanka suszonej żurawiny
-1/3 szklanki gorącej wody

Przygotowanie masy makowej:
Mak wypłukać, odsączyć, gotować w wodzie na małym ogniu przez 1 godzinę, następnie dodać drobno pokrojone daktyle i mleko kokosowe. Gotować jeszcze przez 10-15 minut, a następnie zblendować masę. Dodać żurawinę i zagęścić mąką ryżową zmieszaną z zimną wodą. Przestudzić.
Przygotowanie ciasta:
Wszystkie składniki ciasta wsypujemy do dużej miski, dokładnie wyrabiamy masę. Foremkę o średnicy ok. 30 cm wylepić ciastem, wyłożyć przestudzoną masę makową i piec przez ok. 50 minut w temp. 190 stopni C.
Przygotowanie polewy:
Żurawinę zalać wrzącą wodą, odstawić na ok. pół godziny, a następnie zmiksować. Wyłożyć na ostudzoną tartę.

W celu zmniejszenia kaloryczności ciasta, można przygotować je bez spodu. Rownież jest bardzo smaczne:) Polecam:)

Smacznego!!!ttt