Kolejne pyszne ciasto, które w porcji zawiera tylko ok. 240 kcal i smakuje jak babka czekoladowa. Puszyste i delikatne. Uwielbiam je:)

Składniki:

Ciasto:
200 g Jaja kurze całe
120 g Banan
480 g Fasola czerwona, konserwowa
30 g Kakao o obniżonej zawartości tłuszczu
75 g Miód pszczeli
30 ml Olej rzepakowy lub oliwa z oliwek
80 g Orzechy nerkowca
6 g Proszek do pieczenia

Polewa:
100 g Czekolada gorzka

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Fasolę odsącz i dokładnie opłucz na sitku. Dodaj pozostałe składniki (za wyjątkiem orzechów) i dokładnie zmiksuj na jednolitą gładką masę. Masa nie powinna mieć grudek, bo wtedy ciasto będzie się rozpadać. Do zmiksowanej masy dodaj posiekane orzechy, wymieszaj łyżką i przelej do nasmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą formy babkowej. Jeśli pieczesz swoje ciasto w tortownicy, to z powodzeniem możesz użyć papieru do pieczenia.
Wstaw ciasto do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez 45 minut. Gotowe ciasto polej polewą zrobioną z czekolady, rozpuszczonej w kąpieli wodnej. Wstaw do lodówki.
Smacznego!