Mój debiut jeśli chodzi o topinambur. Na pewno ze względu na jego dosyć wyrafinowany smak oraz niezwykłe właściwości odżywcze wprowadzę go do swojego jadłospisu na stałe. Ja wypróbowałam to warzywo w formie puree, ale można je przyrządzać na wiele sposobów np. upiec w piekarniku lub usmażyć placki, nada się także na surowo. Czy wiecie, że w dawnych czasach to warzywo było formą „naszego” ziemniaka? Spożywało się je na co dzień. Mam także dobrą wiadomość dla osób cierpiących na insulinooporność, gdyż topinambur pomaga w obniżeniu insuliny;) Jeśli nabraliście ochoty na eksperymenty z udziałem tego warzywa, a nie możecie znaleźć go w sklepie (mi się udało zakupić w Biedronce) polecam zakupy przez internet większej ilości tego cuda.

Składniki na 1 porcję:

  • pół sztuki- Brokuły
  • Koperek świeży
  • Przyprawy – gałka muszkatołowa, mielona
  • 150 g -Pstrąg tęczowy, świeży
  • Sól Himalajska, pieprz
  • łyżeczka- Śmietana / Jogurt grecki
  • 2 łyżki – Sok z cytryny
  • 200 g – Topinambur
 SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Topinambur obierz i ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie z dodatkiem łyżki soku z cytryny. Z brokułem postąp tak samo. Rybę ułóż na blaszce z papierem do pieczenia, posyp szczyptą soli i pieprzu oraz posiekanym koperkiem, piecz 15 minut w 180 stopniach. Ugotowany topinambur odcedź, dodaj śmietanę, pieprz i szczyptę gałki, zmiksuj na puree. Wszystko ułóż na talerzu.

20170205_134634