Modyfikacja tortu bezowego. Wiadomo, że jeśli dbamy o zdrowie i sylwetkę „fit” nie mamy szans na sklepowego, słodziutkiego ptysia:( Postanowiłam i tutaj przyjść z pomocą, co prawda ptyś w smaku nie przypomina wspomnianego wyżej, ale jest bardzo smaczny i z pewnością zaspokoi ochotę na coś słodkiego.

Zamiast malin można użyć innych owoców lub dodać kakao i stworzyć ptysia z kakaową masą.

Składniki:
  • 2-3 Białka jaja
  • 2 łyżki Jogurtu typu greckiego
  • 1/3 szklanka Malin, mrożonych lub świeżych
  • Olej rzepakowy do wysmarowania folii
  • 150 g Sera twarogowego półtłustego
  • 6 g Stevia lub miód
 SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Białka ubij na sztywno wraz ze słodzikiem (4 g). Masę nałóż na folię posmarowaną olejem tworząc 2 placki. Piecz w 160 stopniach przez ok. 30 minut, aż będą sztywne. W tym czasie przygotuj krem mieszając twaróg, jogurt, słodzik (2 g) i maliny, odstaw na bok, aby owoce się lekko rozmroziły. Gdy bezy będą gotowe wymieszaj dobrze krem, rozgnieć w nim owoce i gdy bezy lekko przestygną połóż na jedną krem i przykryj drugą.

20170203_081811