Mniam, mniam i jeszcze raz mniam!!! Puszyste pancakesy na diecie? Czemu nie?:D Polecam do wypróbowania przepisu. Może właśnie one oczarują Wasze kubki smakowe.

W przepisie podałam przykładowe rodzaje mąki jakie możesz wykorzystać, mogą sprawdzić się także inne, np. orzechowa czy kokosowa, ale nie ręczę za to, że będą wtedy takie puszyste.

Składniki:

50 g Jaja kurze całe
4 g Cukier waniliowy
4 g Kakao o obniżonej zawartości tłuszczu
20 g Mąka gryczana
35 g Mąka ryżowa
10 g Mąka z ciecierzycy
3 ml Olej rzepakowy
10 g Płatki owsiane
4 g Proszek do pieczenia
220 g Śliwki
50 ml Woda

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Pokrój śliwki w kostkę i wrzuć do rondelka, dodaj cukier waniliowy i chwileczkę podsmażaj, następnie zmniejsz ogień i duś. W osobnej miseczce dobrze wymieszaj mąkę ryżową, mąkę gryczaną, mąkę z ciecierzycy, proszek do pieczenia, jajko, wodę i płatki owsiane, za pomocą łyżki (jeśli chcesz możesz dosłodzić lekko masę słodzikiem). Usmaż 3 placki na mocno rozgrzanej patelni z olejem rzepakowym. Do rondelka ze śliwkami wsyp kakao, duś jeszcze chwilę. Gotowe pancakesy przekładaj przygotowaną przez Ciebie marmoladą.

14753410_1791431997811615_3878390701591827726_o