Mmmmm….. Dania w typie śródziemnomorskim są moją słabością, przepadam za nimi! Risotto z krewetkami z pewnością do takich dań należy. Krewetki wyszły soczyste i miękkie, przepyszne. Zachęcam do wypróbowania przepisu;)
 
Składniki:
1000 ml Bulion warzywny lub drobiowy
130 g Cebula
15 g Czosnek
3 g Koperek świeży
190 g Krewetki, mrożone
60 g Kukurydza konserwowa
18 g Masło osełka
16 ml Oliwa z oliwek
165 g Ryż basmati
13 ml Sok z cytryny
60 g Mozzarella tarta
 
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Przygotuj domowy bulion warzywny. Krewetki rozmroź i pozbaw części niejadalnych. Rozgrzej oliwę, wrzuć posiekany czosnek, a następnie krewetki, dopraw szczyptą soli i pieprzu oraz sokiem z cytryny. Podsmażaj 2 min. Przełóż do miseczki i odstaw na bok. Na patelnię wrzuć masło i drobno pokrojoną cebulę, zeszklij ją, następnie dorzuć surowy ryż, podsmaż ok. minuty. Wlej niewielką część bulionu i gotuj na wolnym ogniu, aż wyparuje. Bulion dolewaj co jakiś czas i redukuj, aż zużyjesz cały, a ryż będzie miękki. Pod koniec dorzuć odsączoną kukurydzę, a po minucie przygotowane wcześniej krewetki z czosnkiem i oliwą. Gotuj wszystko na wolnym ogniu przez 5 min, dopraw do smaku solą i pieprzem, a na koniec wrzuć straty ser, wymieszaj i podawaj. Danie posyp posiekanym koperkiem.