Przepadam za prostymi daniami, w których głównym bohaterem jest ryż. To mój debiut jeśli chodzi o risotto, ale jakże udany:D
Zachęcam do wypróbowania, tym bardziej teraz kiedy mamy jeszcze dostęp do przepysznych kurek.

Składniki na 2 porcje:

168 g Cebula
290 g Kurki
16 g Masło klarowane
40 g Pomidor koktajlowy
100 g Ryż basmati lub do risotto
1 g Sól Himalajska
50 ml Wino białe, wytrawne
440 ml Bulion rosołowy
1 g Pieprz mielony
3 g Lubczyk

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Na patelni rozgrzej połowę masła, dodaj ryż i delikatnie podsmaż, wlej wino, zredukuj, dodaj część bulionu (przyrządzonego wcześniej z drobiu, włoszczyzny, przypraw) i redukuj na wolnym ogniu, do wyparowania. Podlewaj bulionem, aż zużyjesz cały, a ryż będzie gotowy. W międzyczasie na drugiej patelni podsmaż na reszcie masła posiekaną cebulę, dodaj kurki (większe przekrój), podsmaż. Gdy będą gotowe dodaj do ryżu, dopraw i odparuj resztę płynu. Przełóż na talerz i udekoruj przekrojonym pomidorkiem.