Kiedy przygotowałam to danie przez cały dzień unosił się w domu cudowny grzybowy zapach. Pieczarki brunatne są bardzo aromatyczne.
Jakiś czas temu przedstawiłam przepis na risotto z kurkami, które jest bardzo smaczne, ale risotto z portobello osobiście smakuje mi bardziej, jest intensywnie grzybowe, palce lizać.
 
Składniki na 2 porcje:
 
145 g Cebula
9 g Czosnek
8 g Masło klarowane
266 g Pieczarka brunatna (portobello), surowa
3 g Przyprawy – rozmaryn, suszony
120 g Ryż basmati
2 g Sól Himalajska
600 ml Bulion rosołowy
1 g Pieprz mielony
 
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
 
Zeszklij posiekaną cebulę na maśle, dodaj surowy ryż i posiekany czosnek, smaż minutę. Wlej 1/3 bulionu (przygotowanego z drobiu, włoszczyzny i przypraw) i podsmażaj na średnim ogniu, aż wyparuje, dolewaj co jakiś czas bulion. Przed ostatnim dolaniem wrzuć pokrojone grzyby wraz z przyprawami i resztę bulionu. Gdy cały płyn wyparuje, a ryż będzie miękki przełóż risotto na talerz.