Kolejna wersja risotto, tym razem z niezwykle cenionym szafranem;)

Składniki:
180 g Cebula
13 g Czosnek
10 ml Olej rzepakowy
1 g Przyprawy – szafran
350 g Ryż basmati
70 g Ser grana padano tarty
420 ml Woda
1100 ml Bulion rosołowy

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Drobno pokrojoną cebulę zeszklij na oleju, dodaj posiekany czosnek, a po chwili surowy ryż, podsmaż i wlej wodę. Gdy płyn wyparuje wlewaj bulion partiami i redukuj go na wolnym ogniu, aż do miękkości ryżu. Wraz z ostatnią partią bulionu dodaj paczuszkę szafranu, a gdy już prawie cały płyn wyparuje wrzuć starty drobno ser( zostaw odrobinę do posypania risotto na talerzu). Dopraw risotto solą i pieprzem do smaku, wymieszaj. Ułóż na talerzu i posyp serem.