Kolejna wariacja na temat risotto:D Tym razem z bardzo zdrowym szpinakiem. Przepyszne:)
Składniki na 1 porcję:
  • 250 g Bulion warzywny
  • 90 g Cebula
  • 5 g Czosnek
  • 4 g Masło klarowane
  • 40 g Pomidor koktajlowy
  • 60 g Ryż basmati lub do risotto
  • 18 g Ser edamski lub parmezan
  • 50 g Szpinak, świeży
  • 50 ml Wino białe, półwytrawne

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Przygotuj bulion warzywny ( gotuj ponad godzinę: włoszczyznę, liść laurowy, ziele ang., lubczyk, pod koniec dopraw solą i pieprzem – składników na bulion nie uwzględniono w przepisie). Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na maśle, dodaj posiekany czosnek, podsmaż, dodaj surowy ryż, podsmaż i wlej wino, a gdy część wyparuje wlej połowę bulionu, gotuj na wolnym ogniu do odparowania, wlej resztę bulionu i dodaj przekrojone pomidorki, gotuj do odparownia i miękkości ryżu. Ok. 2 min. przed końcem dodaj szpinak. Całość wymieszaj, dopraw solą i pieprzem, dorzuć starty ser i wymieszaj do całkowitego połączenia składników.